fredag 30 november 2012

Chokladkola

Idag gjorde jag julkola. Eller julkola och julkola förresten, den lär väl vara slut innan lucia! Den blev grymt bra och var lite av ett experiment baserat på två beprövade recept. Glykos köper man på apoteket och häller i på känn, försöker du pilla ner det i ett matskedsmått så blir det katastrof för det är helt galet kladdigt och segt. Det är noga med rätt socker, köp det bästa!

Så här gör man i alla fall:

4,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker (se föregående post!)
1,5 dl mörkt muscovadosocker
1,5 tsk vaniljpulver (alltså inte vanilj/vannilinsocker utan ren vanilj)
1,25 dl kakao (Använder kung markatta)
40 g osaltat smör
0,5 tsk havssalt
5 dl grädde
2 msk glykos

Koka upp alltihop och blanda ordentligt. Koka på medelvärme till 122 grader, det tar 45-60 min. Häll upp på bakplåtspapper i en form på ca 20x30 cm. Låt svalna något och skär sedan upp i bitar. Slå in i bakplåtspapper, cellofan eller något annat fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar