onsdag 10 oktober 2012

Renskav och ostkaka

Husmansveckan fortsätter :)

Idag blev det renskav med kantareller och pressad potatis. Fantastiskt gott och skönt höstigt. Börja med om ostkakan om du vill göra båda rätterna, den tar en timme i ugnen.

Ostkaka
3 ägg och 0,5 dl socker vispad pösigt. Blanda ner:
50 g skållad hackad mandel
500 g keso
0,5 dl vetemjöl
Vaniljpulver motsvarande en halv vaniljstång (eller såklart en halv stång om man är på det humöret :))
Cest av en citron
3 dl grädde

Häll i en lämplig form, jag gjorde den i en tvåliters brödform och det blev perfekt. Kör i 175 grader i 55-60 min. Den ska vara torr när man sticker men ändå lite skumpig (vad är det för ord...)
Servera varm eller ljummen (inte het!) med god sylt eller färska bär och ev vispad grädde.


Renskav
240 g Renskav
150 g kantareller (annan svamp går utmärkt)
1 lök
2 dl grädde, ev lite mer
Lingon till garnering
Snör till stekning
Potatis

Skala och koka potatisen.

Fräs svampen så den får färg. Ta ur pannan. Frös löken (skivad) Tills den börjar få färg, lägg sedan i renskaven och fräs till fin färg. Lägg i svampen och salta och peppra. Späd med grädde och låt koka ihop i ca 5 min. Pressa potatisen, garnera renskaven med lingon och servera.

Mums, detta lyser upp höstmörkret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar