söndag 14 oktober 2012

Förföriska skaldjur

I lördags hade vi lite skaldjurslyx! Krabba med saffransaioli och blåmusslor med vitlök och koriander blev det. Den första är inte så mycket att göra med, bara att slänga ihop en aioli. Här är i alla fall recepten:

Saffransaioli
1 äggula
1 vitlöksklyfta, finhackad
1,5 dl olivolja
1 msk citronsaft
en nypa saffranstrådar
en nypa salt

Vispa ihop äggula och vitlök, tillsätt olivoljan (i en fin stråle i början, sen är det bara att köra på. Flera gånger har jag läst att det ska kunna skära sig om man häller i för fort, men det har jag aldrig råkat ut för...). Krydda sedan med resten. Låt gärna stå i en timme eller så.



Blåmusslor med vitlök och koriander
1 nät blåmusslor (se not nedan)
30 g smör
4 vitlöksklyftor
1 kruka koriander
2 dl vitt vin

Skiva vitlöken. Hacka koriandern, stjälkarna för sig och bladen för sig (inte jättenoga, ta "nederdelen" som stjälkar och överdelen som blad typ). Fräs viklöken i smöret (obs, det ska vara rikligt med smör) tills den börjar ta färg. Häll i vin och korianderstjälkarna, koka i ca 5 min. Lägg i musslorna och dra på locket. Koka i 7-10 min tills musslorna är klara. Strö över korianderbladen.

En liten not om blåmusslor: Köp bara svarta, blanka musslor som luktar gott. Ser dom matta och tråkiga ut så köp inte. Gå igenom varje mussla och slänga alla som är trasiga eller öppna. De som du ska äta ska vara helt stängda. Är de pyttelite öppna så lägg dom i en separat hög och gå igenom dem igen när du är klar med resten. Vanligen har de stängt sig om de mår bra, annars kan du knacka dem mot bänken och se om de stänger sig. Gör de inte det, om det så bara är en millimeter så släng. När du går igenom musslorna så försök också att få bort eventuella rester av det garn som de satt på i odlingen, det är bara att dra. Skölj sedan alla dina fina musslor i ett durkslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar