söndag 2 februari 2014

IPA-stek

Min variant på porterstek blev episkt god! Beskheten från Punk IPA balanserades med blåbär och den ljuva sötman från morötter och lök. Jag använde fransyska, vilket funkade ypperligt, men det lirar med vilket stekkött som helst skulle jag tro.

1 kg fransyska
33 cl Punk IPA (det går naturligtvis med vilken IPA som helst!)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 enbär
1 knippe timjan

Gör en marinad och låt marinera i kylen i 3-5 timmar.
Tag upp köttet och bind det om det behövs. Sila och spara vätskan för sig. Tag bort enbären. Salta runt om. Fräs köttet i en stekgryta så att det får fin färg. Tag upp det. Fräs löken från marinaden och var noga med att skrapa upp alla stekrester. Tillsätt:

1 morot, skuren i bitar

Låt fräse en stund till. Slå på marinadvätskan.

Mixa:
0,75 dl blåbärssylt
1 dl vatten

och häll i grytan. Koka ihop i 3-5 minuter. Lägg i köttet och bräsera under lock i 40 minuter, vänd sedan på köttet och kör 40 minuter till. Kolla köttets innertemperatur och låt det gå till 70 grader. Tag upp köttet och slå in det i folie. Sila av fonden (du kan spara lök och morötter och servera till eller göra mumsiga snittar av, men det är högst frivilligt!) och reducera till c:a hälften. Slå på

2 dl grädde

Låt koka ihop. Red av med toppredning (1 dl mjölk och 2 msk mjöl skakas och valfri mängd vispas ner) tills såsen har önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tranchera steken och servera med sås, ugnsrostade rotsaker och en pava lyxigt rödvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar