onsdag 5 februari 2014

Smörgåssmör

Smörgåssmör, eller margarin som man skulle kunna kalla det om det inte varit ett skällsord, gör man bäst själv. Särskilt nu!

Det är nämligen högsäsong för nypressad olivolja av höstens skörd, det som kallas Novello. Smaken man får om man använder sådan olja är helt fantastisk och man MÅSTE prova!

Du kan börja med smör, men det blir lite roligare om man startar med grädde. Jag brukar göra smörgåssmör på vispad grädde som blivit över när vi ätit pannkakor till exempel. Små mängder klarar man lätt med vanlig ballongvisp.

Gör så här
Vispa grädde till smör. Det är bara att vispa tills det klumpar sig och blir smör. Häll av vätskan och byt till sked att röra med. Pressa ur all vätska med baksidan på skeden. 
Tillsätt olja (Novello, vanlig olivolja och rapsolja är bra, men se till att du använder en olja du gillar för att oljans smak blir den som dominerar) och börja med cirka 30% av volymen smör. 
Rör tills det blir en jämn konsistens. Fyll på mer mer olja om du vill. Den ska vara lös men inte rinnig.
Salta med fint havssalt efter smak och kyl sedan. 

Voilà, du har gjort världens godaste smörgåssmör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar