fredag 7 februari 2014

Kimchi

Detta gjorde jag för flera veckor sedan och det är så gott! Nyttigt som själva fan är det också. Och ett måste till bibimbap som ju är underbart!

Dag 1, kväll
1 kinakålshuvud på c:a 1 kg, helst ekologiskt
100 g havssalt
1 liter vatten

Gör saltlake havssalt och vatten. Skär kålen i grova skivor och lägg i en burk/skål. Pressa ner med en sil, ett durkslag eller en tallrik så att all kål är under ytan. Låt stå i rumpstemperatur 12-18 h.


Dag 2
1 tsk torkad chili
1 tsk fisksås
4 Salladslökar, hackade
2-3 morötter, grovrivna
5 cm ingefära, finriven
Tag upp kålen, låt rinna av. Blanda alla ingredienser ovan med kålen och lägg i en konservburk av glas. Pressa ur all luft. Är det för torrt kan man fylla på med lite saltlake, men det bör gå utan.

Låt burken stå framme i 3-12 timmar så att syrningsprocessen startar. Låt sedan stå i kyl. Kålen är klar efter en vecka, men man kan äta den tidigare också. Den står sig i c:a en månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar