fredag 2 mars 2012

Ljuvliga laxpudding

Det här var fantastiskt att göra! Det var ett tag sedan sist, men doften av smörstekt lök och hackad dill som intar köket är fantastisk! Gör så här för en stor pudding:

1 kg lax
1 kg potatis (fast)
2 stora gula lökar (eller en jumbo)
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
Massor av dill (c:a 1,5 dl när det är finhackat)

Dag 1
Skiva laxen och lägg i lager med havssalt emellan. Ställ i kylen. Man kan köpa färdigrimmad lax med, men det är fusk. Koka potatisen (kan även göras dag 2 om man vill).

Dag 2
Skala och skiva potatisen fint
Skiva löken och stek gyllene i smör. Mycket smör ska det vara, kanske 25 gram.
Finhacka dillen
Gör äggstanningen, salta och peppra den.
Smörj en stor form med smör.

Men lite tur ser det då ut som nedan:



Börja med att lägga lax i formen, varva sedan med potatis och lök och dill. Peppra ett lager lite då och då också. Jag brukar inte salta eftersom laxen är salt och det kommer med salt från stanningen. Det blir då en ganska mild saltning så om man vill kan man salta i också.
Avsluta med att lägga lite fina laxskivor på snedden så blir det så här tjusigt:




Kör på 190 grader varmluft i 40 minuter.

Serveras med skirat smör (gör mer än du tror att det går åt!), och om det ska vara extra lyxigt med grön sparris och lite nyskalade räkor. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar