onsdag 11 december 2013

Pepparkakor

Här kommer ett recept på pepparkaksdeg som jag snickrat ihop. Det är lite kryddigare än de flesta andra recept och det innehåller en sorts engelsk sirap som heter Black Treacle. Den är gjord på melass och ärmycket mörkare än mörk sirap och har en laktritsliknande smak som är väldigt intensiv. Finns att köpa på bl.a. Taylor's and Jones i Stockholm.

Degen bör vila i minst två dygn i kyl innan man gräddar sina pepparkakor.

250 g rumsvarmt osaltat smör
1 tsk havssalt
300 g socker
600 g mjöl
1,25 dl grädde
1 dl ljus sirap
3 msk Black Treacle
1 msk bikarbonat
1,5 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
2 tsk kardemumma

Enklast är att blanda allt med degkrokarna på elvispen och sedan göra det sista med händerna, men man kan så klart göra det i en assistent eller helt för hand.

När det är dags att baka så kör på 230 grader i c:a fem minuter. Tänk på att de går från perfekta till vidbrända på väldigt kort tid så passa noga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar