söndag 17 februari 2013

Långkokt lammlägg med puré på rotselleri


Nu blir det lyx! Denna rätt kan man variera rätt mycket, men den blir ändå alltid godast i världen!

Till 2 pers:
2 lammläggar (min 400 g styck)
Havssalt (grovt eller fling)
1 palsternacka
1 morot
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 bouqet garni
1-2 dl ox- kalv-, eller lammfond
0,5 l rödvin (ungefär)

Gnid läggarna med havssalt. Lägg allt i en gryta. Det ska vara så pass mycket rödvin att drygt halva läggarna är täckta. Koka upp och låt sjuda i tre timmar. Tag upp läggarna och sila bort grönsakerna.

Sås kan man göra på lite olika sätt. Snyggast är att koka ner fonden tills den blir simmig och använda det, men det tar rätt lång tid. Jag gjorde en snabbvariant som också blir riktigt bra:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
Fond från koket
0,5 dl grädde
Smält smöret och häll i mjölet. Låt puttra 30 sek, späd sedan med fond till önskad konsistens. Häll på grädden och låt puttra i c:a 5 min. Smaka av med peppar, salt och ev lite honung (fonden har mycket syra från vinet som kan behöva balanseras).

Puré på rotselleri för man på:
300 g rotselleri, tärnad i 1 cm kuber
2 dl grädde.
Koka sellerin mjuk i grädden. Häll av (spara) grädden och mixa sellerin. Späd med grädden till lagom konsistens och smaka av med salt.

Njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar