fredag 13 april 2012

Supertårtan, recept

Hallontårta med lime och mynta

Panacotta med mynta
3 dl grädde
0,5 dl socker
En rejäl knippa mynta
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet. Strimla myntan och koka upp den med grädde och socker. Låt dra en kvart. Koka upp och rör i gelatin. Sila. Plasta en 20 cm tårtring och häll i smeten. Ställ i frysen.

Limebottnar
200 g mandel(skållad eller flagad)
4 dl florsocker
Ovanstående mixas till pulver
200 g äggvita
1dl strösocker
Ovanstående vispas till maräng. Blanda sedan i mandeln. Riv skalen av två lime och blanda i. Gör två bottnar, ca 1 cm höga och 22 cm i diameter. Baka av i 20 min

Hallonmousse

375 g hallon (mixas till puré)
3 gelatinblad
3 dl grädde, lättvispad
1 sats italiensk maräng

Blötlägg gelatinet. Smält det i 1 dl av hallonpurén i microvågsugn. Blanda med resten av purén, sen med marängen och sist med grädden.
Italiensk maräng görs på 100 g äggvita, 175 g socker och lite vatten. En sockerlag kokas till 125 grader. Äggen vispas lätt bubbliga innan man långsamt börjar hälla i sockerlagen. När den är i vispar man på full fart i en minut, sedan på medelhastighet tills marängen svalnat.

Montering
Skär till bottnarna till 22 cm diameter. Ställ upp en 24 cm tårtring på ett fat. Klä insidan med oh-plast eller motsv.
Börja med en botten, sen ett lagen mouse, sen panacottan, sen mouse, igen, sen en botten till och sist mouse. Ställ i frysen.

Tag ut 3-4 timmar innan servering och garnera Med färska hallon och mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar