tisdag 7 januari 2014

Ugnsstekt Citronkyckling

Hel fågel är det nya svart! Underbart gott - köttet blir super, man kan göra grym skysås och man kan göra en stabil fond på skrovet. Den senare tänkte jag ha till risotto imorgon. 

Du behöver:
1 hel färsk kyckling (helst eko, men majskyckling är bra också)
25 g smör
2 vitlöksklyftor
4 kvistar färsk rosmarin
1 citron
Havssalt

Till såsen:
En rejäl klick smör (15-20 g typ)
2 msk mjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
Steksky

Gör ett kryddsmör med vitlöken och rosmarinen som finhackas och med zest från citronen. Salta. Tryck i smöret mellan skinnet och bröstmusklerna på pippin. Gnid även in utsidan på skinnet med lite smör. Dela citronen i halvor och stoppa in i kycklingen. Observera hygienen när du jobbar med kyckling. Kör på 200 grader i en timme. 

Till såsen, Smält smöret och vispa i mjölet. Låt puttra någon minut. Häll i stekskyn och grädde under vispning och låt koka upp. Späd med mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar. 

Tranchera kycklingen lite snyggt och servera med såsen och kokt ris. 

Njut!

Men du är inte klar än! Lägg skrovet (tag bort citronen) i en gryta med en lök delad i fjärdedelar, två lagerblad och eventuellt en morot och någon färsk krydda. Täck med vatten och sjud på låg värme i fyra timmar eller till läggdags. Sila av och reducera till hälften. Voilà, ljus kycklingfond klar! Använd en annan dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar