lördag 4 januari 2014

Boeuf Bourguignon

Idag blev det favvogrytan framför andra - Boeuf Bourguignon. Som med de flesta andra klassiker så kan man göra den på hur många sätt som helst. Jag gör den ganska rent kan man säga och till skillnad från de flesta recept så har jag ingen tomatpuré. Det blir bättre så :)

För sex personer
1 kg högrev
3 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
1 liter rött vin
1 boquet garni
salt
svartpeppar

Putsa bort ev senor och kraftigare hinnor från köttet och skär det i munsbitstora bitar. Salta och peppra generöst och stek dem i smör och olivolja. Stek ganska hårt och i omgångar och lägg över i en gryta efter hand. Skiva lökarna och vitlöken och stek dem gyllenbruna tillsammans med morötterna i centimeterstora bitar. Blanda allt i grytan och häll på vin så det täcker. Lägg i kryddbuketten. Sjud i minst två timmar, helst tre till fyra. Sista halvtimmen kör du utan lock för att reducera något.

Kryddbukett eller boquet garni är ett bra sätt att sätta sin egen prägel på kryddningen. Enklaste varianten är att bara ha timjan och lagerblad, men man kan göra lite som man vill. Alla örter och i stort sett all sorts lök går bra att inkludera. Bara att prova sig fram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar