måndag 10 september 2012

Rätten Moberg, Mannerström och Aujulay missade!

Jaha, då är det väl bara att komma ut som mästerkocksaspirant, och en misslyckad sådan. Eller misslyckad och misslyckad förresten, jag gissar att jag var alldeles för bra :) Här kommer i alla fall rätten som jag hade tänkt tävla med idag, med recept och allt. Istället för att bjuda mästerkocksjuryn på detta så bjöd jag min älskade Johanna. Så mycket bättre när allt kommer omkring!
Rätten är fantastisk och dessutom fixar man att laga den på 35 minuter utan problem. Prova och njut!

Hjort, risotto på skogssvamp och brytbönor med citronsmör

Du behöver (för c:a 2-3 pers)
En hjortfilé, c:a 350-400g

200 g kantareller
100 g karljohansvamp
1 silverlök
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 liter kycklingfond (jag ska lägga till receptet på den senare. Gör som du vill eller fuska med bra buljongtärningar om du är lat :) Men var varsam med salt i övrigt i så fall!)
30 g finriven parmesan
1 knippe persilja
20 st brytbönor
1 citron
50 g smör

Gör så här, och helst i denna ordningen dessutom.

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en stekpanna och en traktörpanna (eller annat som du gör risotto i). Stekpannan ska vara HET om 5 min, traktörpannan varm om 2. Häll fonden i en kastrull och värm den. Skär svampen i ganska små bitar. Fräs den i smör i den panna du ska göra risotton i i c:a 10 minuter. Under tiden putsar du hjortfilén och finhackar HALVA silverlöken. Den andra halvan skivas.
Salta och peppra hjortfilén. Var inte feg med mängen... Dela i hanterbara bitar, 2-3 st. Fräs på den så att den får ordentlig färg och skjutsa sedan in den i ugnen (om man vill ha den riktigt blodig behövs inte ugnen...) med termometer och kör den till MAX 58 grader. Se nedan för fortsättning.
När svampen fått fin färg, tag den ur pannan och ställ åt sidan. Fräs den hackade löken i smör i några minuter, lägg sedan i riset. var observant på om du har tillräckligt med fett här, det får inte bli torrt. Efter ett par minuter drar du i vinet. När det kokat in börjar du hälla i fond, 1-2 dl åt gången. När den kokat in tar du i mer och så fortsätter det... Du måste röra ofta, oftare än vad du tror. Använd en sked och försök att massera riskornen. Det låter bisarrt, men gör det ändå :)
När hjorten är klar, tag ur den ur pannan och låt vila på en talrik eller något. Inget folie, den blir överstekt och allt blir jättedåligt. Tag nu i mer smör i pannan och fräs den skivade löken. Skrapa ordentligt i pannan och se till att få med dig allt det goda. Efter c:a 5 min tar du i hälften av den stekta svampen och låter det gå på medelvärme.
Raspa cesten av citronen och blanda med smöret. Smaka av med salt.
Koka upp lite vatten, salta det och pressa i citronen. När det kokar så dra i brytbönorna och låt koka i 2-3 minuter. Häll av.
Finhacka persiljan och lägg i den i svamp och lökfräset.
När risotton närmar sig klar (OBS, om fonden tar slut så fortsätt med vatten till rätt konsistens, men det måste vara hett vatten!) så ta i parmesanen och den resterande svampen.

Och för servering:

Lägg upp risotton med en liten grop i mitten. Lägg svampfräset i gropen.
Skiva hjorten i två centimeter breda skivor och lägg upp bredvid.
Lägg brytbönorna vid sidan och gör en liten citronsmörboll som du lägger ovanpå.

Med lite tur så blir det som på bilden. Eller snyggare kanske :)

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar