Så kom dagen (eller dagarna faktiskt) när det blev dags att föra konfiterad fläsksida!
Fläsksida:
1 kg rimmad fläsksida (man kan rimma själv, se längst ned)
1 kg ankfett
Lägg köttet i en form, så trång som möjligt, och täck med ankfett. Det går enklare om man smälter fettet på låg värme först. Kör i ugn på 100 grader i 10 timmar. Ta upp köttet och lägg det i press i kylen över natten. Vid servering, dela i portoinsbitar, skär bort svålen (bara själva huden alltså) och fräs på fettet hårt, låt sedan gå varm i 175 grader i c:a 15 min.
Tillbehör:
Potatismos kryddat med tryffelolja
Petit pois (gröna ärter, schalottenlök, pancetta eller bacon och en skvätt vitt vin)
Enjoy!
Rimma själv: Koka ihop 2,5 liter vatten, 25 g salpeter, 250 g salt, 10 svartpepparkorn och ett lagerblad till en lag och låt svalna. Lägg i köttet och rimma i kyl i tre dagar. Vänd köttet dagligen. Obs att det är noga med hygien!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar