söndag 9 november 2014

Smaksatt Majonnäs - LCHF-äventyret fortsätter

Vi kör vidare på LCHF-spåret nu - fett ska man ha men köpemajonnäs är ett av mina hatobjekt, så här kommer två varianter som man kan göra. Naturell går också bra, bara strunta i smaksättningen. Oljan är otroligt viktigt i detta recept (särskilt om man gör naturell) för nästa all smak kommer från den. Jag använder oftast en enkel olivolja som till exempel Änglamark, men idag gjorde jag på rapsolja från Gunnarshögs Gård. Den senare har en tydligt nötig smak. Äggen måste vara bra också - annars kan du få in otäcka bismaker.

Till 4 dl:
2 äggulor
1 tsk vinäger (ljus rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller vilken vit vinäger som helst får bra)
ca 3 dl olja (se ovan)
fint havssalt

Vispa ihop äggulor och vinäger. Tillsätt olja och vispa hela tiden, var försiktig i början så det inte skär sig. Tillsätt olja tills du får rätt konsistens, den blir fastare ju mer du tar i. Dela i två och tillsätt smaksättare enligt nedan:

Kryddning 1:
2 tsk dragonblad i vinäger, finhackade
1 tsk sambal oelek

Kryddning 2:
Tryffelolja (från några droppar till en matsked - det beror helt på oljan och din smak)
Svartpeppar ur kvarn

In i kylen, det står väl sig en vecka eller så. Kanske två, men det är inte som köpegrejerna som står sig i fem år...

Njut till vad som helst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar